Wilde bloemen top 5 voor april en mei – Buitenleven magazine
Witte klaverzuring.

Vijf wilde bloemen die je nu tegenkomt

Soms moet je er (even) het pad voor af of heel goed kijken. Maar ga je er de komende tijd op uit, dan zou je zomaar deze vijf wilde bloemen kunnen tegenkomen. Elk met een bijzonder verhaal en een verrassende verschijning. Tijd om op ontdekking te gaan.

1. Wilde kievietsbloem

De Fritillaria meleagris is in het wild zeer zeldzaam in Nederland (en helaas niet meer wettelijk beschermd), dus als je dit paarsrode bolgewas tegenkomt is dat echt een cadeautje. Daarvoor moet je wel naar de drassige graslanden en rivierengebieden, zoals langs de oevers van de Overijsselse Vecht en het Zwarte Water in Zwolle. Hoe anders was de situatie vroeger: toen werden kievietsbloemen veel geplukt en noemde men ze tulpen. Je herkent ze nog het beste aan de klokvormige, hangende bloemen die, bijna als een schilderij, prachtig paars wit geblokt zijn. Deze wilde bloem is overigens vernoemd naar de kiviet vanwege de gelijkenis met een kievietsei als de bloemen gesloten zijn. Ze bloeien in april-mei wanneer de kivieten uit hun winterkwartieren komen.

Wilde bloemen top 5 voor april en mei – Buitenleven magazine
De paars wit geblokte bloemen van de wilde kievitsbloem.

2. Witte klaverzuring

Een klein, bescheiden plantje dat bloeit omstreeks Pasen. Daarom noemen onze Vlaamse zuiderburen de Oxalis acetosella ook wel ‘alleluja’, omdat de rooms-katholieke kerk dan het Alleluja zingt. De tere bloemblaadjes zijn het mooist als je ze van dichtbij bekijkt. Dan valt het fijne lijnenpatroon op van paarse adertjes. De klaverblaadjes zijn drietallig, met hartvormige deelblaadjes. In Limburg, Oost-Gelderland en de aangrenzende riviergebieden heb je de meeste kans om dit wondertje te zien. Ga er dan wel op uit op een mooie, zonnige dag. De bloemetjes gaan namelijk dicht in het donker en bij somber weer.

Wilde bloemen top 5 voor april en mei – Buitenleven magazine
Witte klaverzuring bloeit in de maand van Pasen.

3. Groot hoefblad

Een beetje schubachtig, zo zien de bleekroze bloemhoofdjes van het groot hoefblad (Petasites hybridus) eruit. De bloemen mogen dan klein zijn, maar aan de bladeren dankt het groot hoefblad zijn naam. Na de bloei verschijnen er namelijk enorme bladeren. Niet te missen dus als je in de gebieden bent waar de soort staat. Je vindt het groot hoefblad plaatselijk door heel Nederland, maar vooral op vochtige tot natte gronden aan de waterkanten, zoals in Noord- en Zuid-Holland. Ga dan op zoek naar slakken en wormen, want die vinden het heerlijk onder het bladerdak. Grondbeheerders zijn er soms minder blij mee, omdat het een moeilijk te verwijderen plant is. Daarom heet het groot hoefblad ook wel ‘allemansverdriet’.

Wilde bloemen top 5 voor april en mei – Buitenleven magazine
Groot hoefblad vind je vooral aan de waterkant.

4. Lenteklokje

Het gele of groene vlekje aan het uiteinde van de witte, klokvormige bloemen: dat maakt het lenteklokje (Leucojum vernum) bijzonder. Niet te verwarren met het hogere zomerklokje dat later in het voorjaar bloeit. Helemaal in het wild zul je deze geurende lantaarntjes niet tegenkomen. Wel verwilderd, afkomstig vanuit tuinen en landgoederen. In vochtige, voedselrijke bosgrond groeit het lenteklokje het liefst.

Wilde bloemen top 5 voor april en mei – Buitenleven magazine
Het lenteklokje is te herkennen aan de gele of groene vlekjes aan de bloemen.

5. Klein tasjeskruid

Een kunstwerkje, dat zijn de bloemen van het klein tasjeskruid (Teesdalia nudicaulis). Kijk alleen al naar het trosje witte bloemen en gele stampertjes. Bijzonder: de buitenste kroonblaadjes zijn groter dan de binnenste, zodat het kruid extra opvalt bij insecten. Wil je dit eenjarige plantje ontdekken, dan kun je het beste een bezoek brengen aan de Waddeneilanden of het duingebied in het noorden van Noord-Holland.

Wilde bloemen top 5 voor april en mei – Buitenleven magazine
Klein tasjeskruid bloeit vanaf april tot en met juni en soms weer in augustus/september.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email