Een wormenhotel is perfect om je gft te composteren - Tuinieren met Buitenleven
Vooral tijgerwormen gedijen goed in een wormenhotel

DIY: wormenhotel

We verliezen iedere minuut dertig voetbalvelden aan vruchtbare grond. Dertig! We putten de bodem uit, en daarmee gaat veel kostbare landbouwgrond verloren. Een klein deel van de oplossing? Start een wormenhotel. In dat verblijf maken de wormen compost dat je kunt gebruiken voor een meer vruchtbare grond.

Start je eigen wormenhotel

Je kunt kant-en-klare wormenhotels kopen in de bouwmarkt, maar je maakt er ook makkelijk eentje zelf. Ga direct aan de slag met de DIY Wormenhotel. Bestel vervolgens compostwormen op internet of zoek naar iemand die al langer een wormenhotel heeft en wormen wil weggeven. Dit zijn vaak tijgerwormen (Eisenia fetida), dit zijn compostwormen en andere dan de regenwormen in het gazon. De wormen in je gazon functioneren minder goed in een wormenhotel.

Een wormenhotel is handig voor het maken van compost van groente- en fruitafval - tuinieren met Buitenleven
Wormen zijn belangrijk voor een gezond en vruchtbaar bodemleven

Klokhuizen en koffiedik als voedsel

De wormen in je hotel dineren graag met afval als schillen, klokhuizen en koffiedik. Ze maken hier compost van, dat een bodem vruchtbaar kan maken. Gft laten composteren in je wormenhotel is een stuk efficiënter dan het gft-afval op laten halen, laten verwerken door een bedrijf en vervolgens in de winkel compost kopen. Naast compost produceren de wormen ook nog zogenoemde wormenthee, dit bestaat uit vloeibare mest. Verder lusten je wormen graag rauwe groente- en fruitresten en theezakjes. Beter geef je ze geen gekookt eten, brood (gaat schimmelen), zuivel en vlees of vis. Teveel prikkelend voedsel zoals ui, citrusvruchten en pepers zijn ook niet goed voor je glibberige gasten.

Tips voor je wormenhotel

Het is belangrijk dat het hotel een goede mix aan organisch materiaal en houtige materialen bevat, zoals tuinafval of ongebleekt papier of karton (bijvoorbeeld eierdozen). Een mooi evenwicht zorgt ervoor dat het hotel niet stinkt. Zet het wormenhotel op een schaduwrijke plek, niet in de felle zon. In de winter is vorst een gevaar en dan zorgt bubbeltjesplastic of een dekentje ervoor dat de wormen niet doodvriezen. Een wormenhotel is niet groot en daarom enorm geschikt voor een kleine tuin of een balkon. Ben je klaar voor het grotere werk? Kies dan voor een composthoop en lees op de Buitenleven-website hoe je deze zelf maakt.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email