Help het winterkoninkje de winter door - Buitenleven magazine
De luide zang van winterkoninkjes is bijna het hele jaar te horen

Zo help je het winterkoninkje overwinteren

Er leven ongeveer 500.000 broedparen van winterkoninkjes en –koninginnen in Nederland. Een lange periode van vorst en een flink sneeuwdek kan dit aantal echter aanzienlijk doen dalen. Want ondanks zijn naam, kan het winterkoninkje helemaal niet zo goed tegen de kou.

Kleine lawaaimaker

Het winterkoninkje is een klein vogeltje met een groot geluid. Hoe aanwezig hij ook kan zijn met zijn gezang, het winterkoninkje zoekt graag beschutte plekken op. Je hoort ze vaak zingen in stadsparken en ook dichtbegroeide tuinen zijn favoriet. Een plantenrijke border en een aantal struiken in je tuin zijn genoeg om deze kleine lawaaimaker tevreden te stellen. Ze kruipen er graag onder. Strooi daarom ook altijd voer op de grond en onder de struiken en bomen deze winter.

Help het winterkoninkje de winter door - Buitenleven magazine
De mannetjes bouwen verschillende nestjes van allerlei materialen, zoals mos.

Een nestje bouwen van rommel

Het mannetje bouwt een aantal kleine bolvormige nestjes, waar het vrouwtje – de winterkoningin – er een van uitkiest. Deze maken ze onder andere van bladeren, mos en takjes. Eigenlijk alles wat ze vinden tussen de bomen en struiken in, is bruikbaar. Winterkoninkjes zijn dus alleen maar blij als je een keertje niet geharkt hebt in de tuin! Sterker nog: in een super nette tuin zonder losliggende takjes, bladeren en rommel laten winterkoninkjes zich niet zo snel zien.

Help het winterkoninkje de winter door - Buitenleven magazine
Met het ophangen van een nestkastje bied je de winterkoninkjes een warme plek om te overwinteren.

Hang voor het winterkoninkje een nestkastje op

Tijdens koude winternachten zoeken de vogeltjes elkaar op om gezamenlijk te slapen en elkaar warm te houden. Om de winterkoninkjes deze winter te helpen, kun je een nestkastje ophangen. Om te broeden zullen ze het niet gebruiken, de mannetjes doen immers hun uiterste best om nestjes te bouwen. Maar ze zullen blij zijn als ze deze winter een klein en warm huisje kunnen betrekken. Zeker als je in een omgeving met veel ‘kale’ tuinen woont zoals een nieuwbouwwijk. Kortom: strooi voedsel onder struiken en hang een nestkastje op. En je hebt een goed reden om niet te harken en vegen. Je helpt immers de winterkoninkjes overwinteren.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email