Een berk vergroot de kans op een specht in je tuin - natuur met Buitenleven
De grote bonte specht is prachtig zwart-wit getekend met rode accenten

Zo krijg je een specht in je tuin

Wil jij graag een specht in je tuin? De kans dat dit lukt is best groot. Want het gaat goed met de grote bonte specht in ons land. Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling begin dit jaar zijn er 10.500 geteld, slechts 200 minder dan de stadsduif.

Hameren tegen een boomstam

Je hebt het vast weleens gehoord, de razendsnelle roffels van de specht. Met zijn snavel hamert hij als een bezetene tegen boomstammen. Zo haalt hij insecten uit de schors, hakt hij in het voorjaar een nestgat uit en bakent de specht zijn territorium af. De schokken van het gehamer kan hij opvangen dankzij zijn speciale schedel. Die is heel dik en een beetje sponsachtig.

Een berk vergroot de kans op een specht in je tuin - natuur met Buitenleven
De rode broek is hier duidelijk te zien.

Rode broek

De grote bonte specht is prachtig zwart-wit getekend met een rode ‘broek’. Als hij zijn vleugels spreidt, vallen de grote witte schoudervlekken op. Het mannetje heeft op zijn achterhoofd een rode vlek, bij het vrouwtje is de kruin zwart. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is de grote bonte specht niet bijzonder groot, maar qua formaat (ongeveer 24 cm) vergelijkbaar met een spreeuw.

Zacht hout

“Ze komen voornamelijk voor in bosrijke omgevingen”, zegt Mark Scheurkogel van de Vogelbescherming. “In open gebied aan de kust zie je een grote bonte specht niet gauw, maar in bosrijke duinen weer wel.” De vogels maken hun nest bij voorkeur in bomen van zachte houtsoorten, zoals dat van de berk. Heb je een dode of stervende boom achter je huis? Door die te laten staan vergroot je de kans op een specht in je tuin, want in vermolmd hout hakt hij graag en lekker makkelijk.

Een berk vergroot de kans op een specht in je tuin - natuur met Buitenleven
De spechtenjongen zitten drie weken in het nest.

Lok de specht naar je tuin

In de lente en zomer leven spechten van insecten. Die zijn ’s winters schaarser, daarom breiden ze dan hun zoekgebied uit. Omdat de grote bonte specht zich makkelijk aanpast aan de omstandigheden, durft hij in tuinen – zelfs in de stad – te speuren naar lekkere hapjes. Hij is dol op pindakaas. Die kun je in een ‘spechtenblok’ stoppen. Hang een dikke tak met gaten erin in een boom en smeer pindakaas in de holtes. Deze tak is geen must: met alleen de pot doe je hem net zo goed een plezier. Zorg wel dat je speciale vogelpindakaas koopt, want pindakaas uit de supermarkt is te zout en leidt in het ergste geval tot nierfalen. Deze speciale potten koop je bij tuincentra of dierenwinkels.

Wil je dit najaar ook nog andere vogels terugzien in je tuin? Lees dan onze vijf tips om meer vogels naar je tuin te lokken.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email