Help je kippen de winter door met onze tips – Tuinieren met Buitenleven
’s Winters verbruiken kippen meer energie. Ze kunnen daarom wel wat extra voer gebruiken.

Zorg goed voor je kippen in de winter

Het kwik gaat weer dalen, de winterjassen komen uit de kast en de zomerdekbedden worden verwisseld voor dikkere dekens. Ook je kippen krijgen het kouder. Hun kammen kunnen bevriezen en ook hun waterbak is niet veilig. Buitenleven geeft een aantal tips om je kippen deze winter vooruit te helpen.

1. Extra bijvoeren

In principe kunnen de meeste kippen erg goed tegen kou, maar zorgt er wel voor dat ze meer energie verbruiken om warm te blijven. Die energie moeten ze natuurlijk ergens vandaan halen. Wat extra voeding is dus meer dan welkom. Geef het liefst koolhydraatrijk voer. Dit bevat bijvoorbeeld mais, zonnebloempitten of gerst.

Help je kippen de winter door met onze tips – Tuinieren met Buitenleven
Zorg ervoor dat het water van de drinkbak niet bevriest.

2. Denk aan het drinkwater

Meer eten zorgt ervoor dat de kippen in de winter ook meer moeten drinken. Zodra het buiten vriest, kan het drinkwater bevriezen. Een makkelijke oplossing is een drinkbakverwarmer; het water regelmatig verversen is een goedkopere oplossing. Tip: zet de bak op een zonnige plek uit de wind. Kies wel een kunststof drinkbak, want aan een metalen bak kunnen de lellen en kammen namelijk vastvriezen. Let op: geef geen warm water. De damp komt terecht op de lellen en die kunnen zo bevriezen. Is het kouder dan -10 °C? Overweeg dan om de kammen en lellen te beschermen door ze in te smeren met vaseline.

3. Kippen scharrelen ook in de winter

Met sneeuw is het moeilijk scharrelen voor je kippen. Zorg daarom dat een deel van het buitenverblijf sneeuwvrij is. Overigens hebben kippen niet per se een hekel aan sneeuw. Het is eigenlijk hetzelfde als bij mensen: sommige kippen vinden het leuk, andere vinden het vreselijk.

Help je kippen de winter door met onze tips – Tuinieren met Buitenleven
Sneeuw vinden de meeste kippen prima, maar zorg ook voor een sneeuwvrij stukje om te scharrelen.

4. Je hok op orde

Door de korte dagen verblijven de kippen nu meer in het hok dan daarbuiten. Dat zorgt voor een grotere opstapeling van uitwerpselen. Het is dan ook raadzaam om het kippenhok ’s winters wat vaker schoon te maken. Geef je kippen een lekkere laag stro of hooi voor een goede isolatie en controleer ook de ventilatie van het hok. Het is belangrijk dat de ammoniakdampen goed naar buiten kunnen, zonder dat de kippen in de tocht zitten.

Meer weten over kippen? Lees ons artikel over waarom kippen zo’n handige tuinhulpjes zijn.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email